Paul Quinn College is located in southern Dallas on 150 wooded acres adjacent to Five Mile Creek.  This planning exercise addresses the anticipated growth in student population and a stated goal to engage the community. The plan is organized with three zones:  The academic zone toward the west, the athletic and community zone toward the east, and the spiritual zone in the center.    By grouping the community and athletic functions, the supporting parking is shared and the vehicular traffic can be isolated from the campus center by utilizing the east entrance.  Undergraduate student housing, located in the southwest corner, is massed to create outdoor spaces of varying scales connected by pedestrian paths.  Graduate and faculty housing are more modest in size, integrating into the existing nieghborhood along the northwest edge of the campus.  Research and classroom buildings frame the wooded park that winds with the creek through the center of the campus.  This orientation allows pedestrian circulation to be shaded and provides a physical connection to nature.    The chapel occupies the elevated center of campus and forms the northern edge of the central park and a terminus for the entrance promenade. 

Paul Quinn College is located in southern Dallas on 150 wooded acres adjacent to Five Mile Creek.  This planning exercise addresses the anticipated growth in student population and a stated goal to engage the community. The plan is organized with three zones:  The academic zone toward the west, the athletic and community zone toward the east, and the spiritual zone in the center.  

By grouping the community and athletic functions, the supporting parking is shared and the vehicular traffic can be isolated from the campus center by utilizing the east entrance.

Undergraduate student housing, located in the southwest corner, is massed to create outdoor spaces of varying scales connected by pedestrian paths.  Graduate and faculty housing are more modest in size, integrating into the existing nieghborhood along the northwest edge of the campus.  Research and classroom buildings frame the wooded park that winds with the creek through the center of the campus.  This orientation allows pedestrian circulation to be shaded and provides a physical connection to nature.  

The chapel occupies the elevated center of campus and forms the northern edge of the central park and a terminus for the entrance promenade.