The developers program called for two speculative townhomes of a contemporary architectural style near downtown Dallas, Texas. The site is a narrow corner parcel of 8,550 sf, the longer side of which faces west and fronts a busy tree lined street. 3,200 sf of living space and three enclosed parking places were required for each unit. The site orientation, setbacks, and program dictated a compact, intensely utilized volume to achieve an open flow within the interior spaces but also maintain a high degree of privacy and separation. The design response is based on the idea of a classic urban villa — strong street edge and public presence with a progression of spaces opening to a private urban scale garden — and adapts it to both the site and the pair of dwellings. Facing the street are large translucent ‘bay windows’, providing both softened natural daylight throughout most of the interior and the framing for an open stairwell. Beyond the stair, the living/dining areas and the garden are treated as one large unified space, with only a clear plane of glass separating. Both the wall and floor structures are poured concrete incorporating insulated concrete forms for high thermal and acoustic performance. The bay window is extruded polycarbonate with UV/low emissive coatings and a prismatic diffusion layer which creates the characteristic glow throughout the interior. Exterior finish materials include poured concrete and stucco walls, slate roofing, and galvanized steel fittings and trim — all selected to weather with a compatible chromatic character.

The developers program called for two speculative
townhomes of a contemporary architectural style
near downtown Dallas, Texas. The site is a narrow
corner parcel of 8,550 sf, the longer side of which
faces west and fronts a busy tree lined street. 3,200
sf of living space and three enclosed parking places
were required for each unit.
The site orientation, setbacks, and program dictated
a compact, intensely utilized volume to achieve an
open flow within the interior spaces but also maintain
a high degree of privacy and separation. The design
response is based on the idea of a classic urban
villa — strong street edge and public presence with
a progression of spaces opening to a private urban
scale garden — and adapts it to both the site and
the pair of dwellings. Facing the street are large
translucent ‘bay windows’, providing both softened
natural daylight throughout most of the interior and
the framing for an open stairwell. Beyond the stair,
the living/dining areas and the garden are treated
as one large unified space, with only a clear plane
of glass separating.
Both the wall and floor structures are poured
concrete incorporating insulated concrete forms
for high thermal and acoustic performance. The
bay window is extruded polycarbonate with UV/low
emissive coatings and a prismatic diffusion layer
which creates the characteristic glow throughout
the interior. Exterior finish materials include poured
concrete and stucco walls, slate roofing, and
galvanized steel fittings and trim — all selected
to weather with a compatible chromatic character.

Img-14.jpg
Img-21.jpg
Img-17.jpg
Patio.jpg
Gallery.jpg
Living.jpg
Dining1.jpg